Formulari Certificat Energètic

certificat Energètic

Què és el Certificat Energètic?

El Certificat Energètic és un document que avalua l'eficiència energètica d'un immoble, atorgant-li una etiqueta segons les emissions de CO2 que produeix. Per a l'obtenció del mateix cal realitzar una presa de dades de l'immoble, analitzant la envoltant (composició de les façanes, cobertes, finestres), i les instal·lacions, ACS, calefacció, climatització, i il·luminació quan es tracti d'edificis terciaris.

Mitjançant la publicació del RD 235/2013, De 5 d'abril, pel qual s'aprova el procediment bàsic per a la certificació de l'eficiència energètica dels edificis, es pretén que, valorant i comparant l'eficiència energètica dels edificis, s'afavoreixi la promoció d'edificis d'alta eficiència energètica i les inversions en estalvi d'energia. La informació continguda en el Certificat Energètic contribueix a visualitzar les emissions de CO2 per l'ús de l'energia provinent de fonts emissores en el sector residencial, el que facilitarà l'adopció de mesures per reduir les emissions i millorar la qualificació energètica dels edificis.


Per a què serveix?

Qualifica l'habitatge en una escala de l'A a la G, segons les emissions de CO2 que produeix, i s'obté el seu consum energètic. És útil per al consumidor, perquè permet comparar habitatges de diferents qualificacions.

En què consisteix?

Consisteix en un estudi de l'envoltant de l'habitatge i de les seves instal·lacions. A partir d'una sèrie de càlculs en els quals també es tenen en compte l'orientació o la superfície, s'obté una qualificació que va de la A (la més eficient) a la G (la menys eficient). Per a la realització dels càlculs, es pot optar pel mètode general o pel simplificat. Per al mètode general s'utilitzen els programes Calener VYP i Calener GT, i per al mètode simplificat els programes CE3, CE3X i CERMA.

És obligatori?

Des l'1 de juny de 2013, data d'entrada en vigor del RD 235/2013, El propietari de l'immoble té l'obligació de disposar del Certificat d'Eficiència Energètica quan vagi a vendre o llogar el mateix, que posarà a disposició del potencial arrendatari o comprador (Article Únic apartat segon). És important assenyalar que hi ha excepcions a l'obligatorietat de disposar de Certificat Energètic; són les assenyalades en l'article 2 del Procediment Bàsic:

a) Edificis i monuments protegits oficialment per ser part d'un entorn declarat o en raó del seu particular valor arquitectònic o històric.

b) Edificis o parts d'edificis utilitzats exclusivament com a llocs de culte i per a activitats religioses.

c) Construccions provisionals amb un termini previst d'utilització igual o inferior a dos anys.

d) Edificis industrials, de la defensa i agrícoles o parts dels mateixos, en la part destinada a tallers, processos industrials, de la defensa i agrícoles no residencials.

e) Edificis o parts d'edificis aïllats amb una superfície útil total inferior a 50 m2.

f) Edificis que es comprin per a reformes importants o demolició.

g) Edificis o parts d'edificis existents d'habitatges, l'ús sigui inferior a quatre mesos a l'any, o bé durant un temps limitat a l'any i amb un consum previst d'energia inferior al 25 per cent del que resultaria de la seva utilització durant tot l'any, sempre que així consti mitjançant declaració responsable del propietari de l'habitatge.

D'altra banda, segons l'Article 12 del Procediment bàsic, l'Etiqueta Energètica s'inclourà en tota oferta, promoció i publicitat dirigida a la venda o arrendament de l'edifici o unitat de l'edifici.

Cal registrar-?

Sí. El certificat d'eficiència energètica de l'edifici ha de presentar-se, pel promotor, o propietari, si escau, a l'òrgan competent de la comunitat autònoma en matèria de certificació energètica d'edificis, per al registre d'aquestes certificacions en el seu àmbit territorial. En el cas de la Comunitat de Catalunya, l'òrgan competent és el Institut Català d'Energia (ICE).






formulari Certificat

Share by: